Modificar Esborrar

Nom de la ruta:

LES FONTS DE SOLSONA

Localitat: SOLSONA

Centre: Escola Setelsis....(FONTS)

Descripció:

Sortim de l'Escola Setelsis en direcció a l'est, arribem al passeig on hi trobem una primera font: font del Passeig. És una font feta de ferro que popularment s'anomena font de Canaletes degut a que a Barcelona n'hi ha una de similar amb aquest nom on es celebren les victòries del Barça.

Baixem pel Passeig i agafem el primer trencant a mà esquerra. Seguim tot el carrer Sant Agustí fins arribar a la carretera de Bassella, la travessem i, després d'una casa, trenquem pel camí de la Creu Blanca que ens porta al camí de la Ribera. Agafem aquest camí a mà esquerra i ens endinsem en un bonic paisatge d'arbres i aigua .14 ' A l'esquerra, la font de la Fulla.(965m.)

La font de la Fulla està situada a l'interior d'una pedra, la font està feta de broc metàl.lic. Es troba a tocar de la riba esquerra del Barranc de Pallarès, al costat del camí vorjant aquest torrent, que va de Solsona a la Mare de la Font.

A causa de l'escàs cabal per aprofitar tota l'aigua, ja que és poca, abans s'hi posava una petita fulla que aguantava tota l'aigua i d'aquí ve el seu nom.

Seguim el camí i travessem la ribera per un pont,  caminant pel marge esquerre. El camí creua de nou la ribera i seguim el marge dret fins a travessar  l'aqüeducte. Això significa que  arribem al parc de la Mare de la Font, on hi trobem la font amb el mateix nom,  una de les més conegudes de Solsona.

Antigament era coneguda amb el nom de font de Miravella, la qual consta de tres fonts. La primera de les tres que es va construir va ser la font Major. Actualment entre la rampa i les escales que donen accés a la plaça on hi ha la font autèntica, hi ha una segona font. És una font canalitzada; l'aigua que hi brolla prové de la primera font. Sovint, però, aquesta font no raja i l'aigua de la primera font es canalitza cap una font de sortidor situada al mig d'un petit estany amb peixos que es troba davant d'aquesta segona font.

Si retrocedim pel mateix lloc d'arribada, a la dreta trobem un petit túnel metàl·lic que ens fa travessar la carretera per sota i ens porta directament a la font del Manel.

La  font del Manel és una font metàl·lica, d'aixeta de polsador. No és una deu natural sinó que està canalitzada i està dedicada  al  Manel Casserras, apreciat personatge de  Solsona per la creació dels gegants de la ciutat, i altres arreu del món.

Si seguim tot recte arribem a una altra font anomenada la font de la Mina.

És una font de broc obrada amb pedra amb una pica, també de pedra que recull l'aigua que brolla del broc. La font es troba al costat d'una balma que salta la rasa de Masnou mitjançant una cascada que va a parar a un petit toll. A l'altre costat de la font, a una certa alçada hi ha l'entrada a la mina que li dóna el nom.

Per a la quitxalla d'abans era tota una aventura fer-ne el recorregut. Es podria dir que un no era "gran" fins que no l'havia fet. Pugem per l'escala deixant la font enrere i, un cop dalt seguim el caminet de vora la carretera direcció a Bassella, uns 100m, i entre uns roures centenaris arribem a la font dels Frares.  Es una font amb dues surgències, una de superior de broc metàl·lic i la inferior, la més abundosa, que mana  de la roca, envoltades per una roureda.

 S'anomenava Font de la Teuleria,  però degut a un enforntament dels frares del seminari amb el poble de Solsona per l'aigua de la font, li va canviar el nom.

Tornem des de la font dels Frares fins al parc de la font de la Mina pel mateix camí, seguim recte fins al camí de cal Robert, que fa pujada. A la primera cruÏlla a mà esquerra seguim per la pista de cal Robert. Sense  deixar el camí, aproximadament al cap de deu minuts de caminar entre camps, arribem a la urbanitzció del  Serrat del Mingo. Seguim el camí i arribem darrere l'escola Setelsis.



Distància:


Dificultat:

Fàcil

Durada del recorregut:

Al voltant d'una hora

Baixar-se el track

Baixar-se els waypoints

Mapa de la ruta