Modificar Esborrar

Nom de la ruta:

CASC ANTIC

Localitat: SOLSONA

Centre: Escola Setelsis

Descripció:

  Sortim de l'escola pel Passeig, seguim pel  Vall Fred fins al Teatre Comarcal que és un centre cultural que està a disposició de les escoles i dels ciutadans. Sortim del teatre i més endavant trobem la plaça Sant Roc. És una placeta no gaire gran que dóna nom a l'hotel de davant, ubicat en un edifici modernista.

Agafem el carrer de Sant Roc, girem a l'esquerra pel carrer de la Regata fins al Consell Comarcal. En aquest edifici es gestionen les diverses ajudes que arriben per fomentar l'esport, el turisme, etc. de tota la comarca. Està ubicat en l'edifici del Palau Llobera.

Sortim pel carrer dels Dominics i girem a la dreta pel carrer de Sant Miquel,arribem a la plaça de la Catedral. De la primitiva església romànica (1070-1163) encara se'n conserven notables testimonis com els tres absis, el campanar, el claustre, el celler i el menjador dels canonges, actual sala dels Sants Màrtirs. La catedral  actual és d'estil gòtic, començada  a finals  del segle XVII. A l'esquerra del transseptre se situa la capella de la Mercè, amb un retaule barroc. A la dreta, a la capella on es venera la imatge de la marededéu del Claustre, del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants  del romànic català. La porta exterior de la plaça de l'Esglesia  és neoclàssica (1780) amb el relleu de sant Agustí  en èxtasi. I a la plaça Palau hi ha la façana barroca de l'Assumpció (1769).

Seguim pel carrer de les Campanes i ens trobem a la plaça de Palau, on hi ha el Museu Diocesà i Comarcal. El Museu Diocesà ha estat construÏt al segle XVIII. Dins el Palau Episcopal es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal,un dels primers museus diocesans de Catalunya,on es troben sales dedicades a la prehistòria, importants col·leccions del romànic,gòtic,renaixement i barroc, així com una sala dedicada a les escultures de sal, procedent de les mines de Cardona.

Sortim cap a la plaça Major, plaça porxada on  se celebren les festes més inportants com el Corpus, la Festa Major  i el Carnaval, a més del mercat setmanal els dimarts i els divendres. Al  numero 5 hi ha Ca l'Aguilar, que ha estat casa senyorial de successives  dinasties de mercaders i nobles. Al numero 11 s'hi troba un punt d'informacio i promoció turistíca. 

Girem a la dreta pel carrer de la Mare de Déu i  arribem a la plaça de Sant Joan.  Al mig de la plaça hi ha la font del segle XV, antigament anomenada font Major. La capella situada a sobre és dedicada a Sant Joan (segle XVIII). S'hi pot veure una placa amb la poesia Record de Solsona del poeta Josep M.de Segarra. Al número 1 de la plaça s'hi ubica Cal Cabanes,casa pairal d'una de les principals famílies de Solsona.La font de la plaça de Sant Joan és un conjunt arquitectònic gòtic integrat pel cos de l'enjub, quatre fonts, dos sortidors, un cóm i damunt del qual hi ha una capella d'època posterior.

 

Seguim recte i ens trobem amb la torre de les Hores. Datada  d'abans del 1500, la torre tenia una campana per tocar a foc i sometent i una altra pel rellotge que avui encara toca les hores . Avui en dia, en un racó d'aquest campanar s'hi "penja el ruc" per carnaval, costum que recorda la llegenda que ha donat el renom de "mata-rucs" als solsonins. Pujant pel carrer del Castell  arribem a l'Ajuntament.

L'Ajuntament està fet de pedra picada. El van construir al segle XVI. Al davant s'hi veu l'escut de la ciutat de Solsona. Fa moltes activitats com per exemple ensenyar català als estrangers que no en saben. 

Continuem pel carrer del Castell, girem a l'esquerra pel carrer de Sant Pere i ens trobem amb la plaça de Sant Pere. A la plaça Sant Pere hi havia l'antic hospital dels pobres, hi vivia un arquitecte nascut a  Solsona i la façana de casa seva encara conserva esgrafiats modernistes, hi ha una font i moltes gàrgoles a les cases.

Agafem el carrer Llobera fins a arribar a laTravessia de Sant Isidre, girem a l'esquerra, i pel Portal del Castell anirem pel Passeig fins arribar a l'escola Setelsis.

 

 

 



Distància:

4 KM

Dificultat:

Fàcil

Durada del recorregut:

Al voltant d'una hora

Baixar-se el track

Baixar-se els waypoints

Mapa de la ruta