Modificar Esborrar

Nom de la ruta:

Ruta de la font de les Tàpies

Localitat: Navarcles-Calders

Centre: Escola Catalunya....(B)

Descripció:

Aquesta ruta us portarà pels termes de Navarcles i Calders. Cal dedicar-hi tot el dia. Us recomanem que aprofiteu per visitar la Colònia Jorba. El punt central de la ruta és a la font de les Tàpies. És un lloc força visitat, per això hem preferit amagar el tresor en un lloc més tranquil.

Esperem que us ho passeu molt bé per les nostres terres!

PUNTS D’INTERÈS:


*Font de l’ Angle: La font està situada al costat d’un petit torrent i envoltada de roures de gran bellesa. Està dins d’una caseta de pedra, amb un banc de pedra a cada banda, l’aigua que sempre raja surt d’una pedra. S’anomena font de l’Angle o font fresca.

*Església de Sant Pere de Viladecavalls: Capella d’estil neoromànic que va ser construïda el 1944, prop de la colònia Jorba. La construcció és totalment de maó, de planta rectangular acabada amb absis semicircular i dos absis laterals de forma quadrada.

*Colònia Jorba: La Colònia Jorba es va començar a construir l’any 1892 i és obra de l’empresari Pere Jorba i Gassó. Va començar a treballar amb petites naus de teixit i ben aviat es va convertir en una autèntica colònia industrial, un petit poble amb tots els serveis. Era un conjunt urbanitzat de 35 habitatges per a directius i treballadors, als baixos hi havia els diferents serveis: botiga, forn de pa, escola, cafè, barberia, carnisseria i una capella. Constava de tres naus fabrils, resclosa, canal i una turbina.
Font de l’Avi: En una placeta de la colònia amb bancs i taules de pedra, l’entorn és molt acollidor. El conjunt de la font consta d’un mur amb cinc arcades, a l’interior de les quatre arcades laterals hi ha un plafó de rajoles policromes que representen escenes populars: la cacera, un berenar, la sardana i la pesca. A l’arcada central hi ha la font, amb un brollador de bronze en forma de peix que raja aigua per la boca. Un plafó sobre la font indica la composició de l’aigua. La font és d’estil noucentista i va ser construïda
l’any 1934 per la família Jorba. Es va fer en memòria de Pere Jorba i Gassó, mort l’any 1927 i promotor de la colònia. Per aquest motiu se l’anomena Font de l’Avi.

*Font de les Tàpies: La font es troba situada en una fondalada de gran bellesa, oberta pel torrent de les Tàpies. Quan aquest torrent té un bon cabal, al costat de la font es pot contemplar una cascada d'uns 30 m de desnivell que es precipita sobre un petit gorg. Hi predomina la vegetació pròpia dels indrets humits. Sembla que tradicionalment els ramats d'ovelles s'abeuraven en aquest indret. L'aigua ha estat canalitzada i embassada ja des d'antic (probablement el segle XIX o abans).Distància:

14km

Dificultat:

Mitjana

Durada del recorregut:

Tres hores o més

Baixar-se el track

Baixar-se els waypoints

Veure el document afegit


Mapa de la ruta