El riu Llobregat

El riu Llobregat neix al Pirineu català, molt a prop de França, en un poblet anomenat Castellar de N'Hug, a 1.295 metres d'altura. Desemboca al Prat de Llobregat, al costat de Barcelona, on forma un gran delta, després d'haver recorregut 157 Km. en direcció que va des del Nord cap el Sud.

En el seu camí cap el Sud el riu alimenta l'embassament de la Baells que està situat molt aprop de Berga.

El Llobregat travessa molts pobles i passa prop de moltes indústries tèxtils abans d'arribar a Manresa.

A prop de Cabrianes el Llobregat rep les aigües de la riera Gavarresa.

Fa uns anys, les aigües del Llobregat eren molt aprofitades per produir l'energia elèctrica que necessitaven les màquines de les fàbriques. Com a testimonis d'aquest aprofitament queden nombroses rescloses i canals llarg del riu.

A la vora de Sant Vicenç de Castellet, el Llobregat rep les aigües del Cardener que fan augmentar el seu cabal.

Un cop deixades enrera Manresa i Montserrat, i ja fora de la comarca del Bages, el riu arriba a Martorell on rep les aigües d'un altre afluent molt important per a ell: el riu Anoia.

Des d'aquí i fins a la desembocadura al Mar Mediterrani, el Llobregat és molt aprofitat tant pels horts i camps fuiters com per a les fàbriques i grans magatzems que s'han posat als seus marges.

El riu Llobregat és molt irregular en el seu cabal. Porta el seu cabal màxim els mesos de maig i juny que és l'època que plou més i és quan es desfà la neu de les muntanyes. El cabal mínim el porta a l'agost i setembre degut a la manca de pluges de l'estiu.

El cabal del Llobregat va augmentant fins a Martorell degut a l'aigua que rep dels afluents. A partir de Martorell fins el mar, el cabal va disminuint degut a les indústries i poblacions que li treuen aigua i no en rep de cap afluent important.